Pfeiffer

Wat betekent de uitslag van Pfeiffer?

Het resultaat van de test wijst op een vroegere Epstein- Barr-virus infectie (mononucleose). EBNA-antistoffen zijn in de meeste gevallen zelfs na tientallen jaren nog aantoonbaar. Bij immuunsuppressie reactivering mogelijk.

Indien de uitslag onder deze waarden ligt is er geen indicatie voor een Epstein Barr virus infectie (mononucleose, ziekte van Pfeiffer). Bij een aanhoudende verdenking op EBV-infectie eventueel het virus direct detecteren d.m.v. de EBV-DNA PCR-Methode (EDTA-bloed).

De uitslag is goed als:

  • Epstein Barr virus-(VCA)-IgG  lager is dan 20 U/ml

Verschijnt vroegtijdig, maar is duurzaam: teken van een immuniteit (door actuele of vroegere infectie). Met de leeftijd kan deze antilichaamtiter afnemen om tenslotte onder de detectiegrens te komen.

  • Epstein Barr virus-(VCA)-IgM lager is dan 20 U/ml

Vroegtijdig antilichaam, dat normaal, zoals de meeste viraal geïnduceerde IgM-antilichamen, slechts een drietal maanden detecteerbaar blijft; teken van een recente of actuele infectie.

  • EBV nucl. ag. (EBNA) IgG lager dan  5 U/ml

Voor het aantonen van een doorgemaakte infectie, EBV NA-IgG komt pas 2 tot 3 maanden na primo-infectie op.

Pfeiffer Epstein-Barr virus
De Ziekte van Pfeiffer is een vermoeidheidsziekte. Meestal begint het met koorts met keelpijn of keelontsteking. De lymfeklieren (zuiveringsstations van
je lichaam) gaan opzwellen (dit kan je bijvoorbeeld voelen onder je oksel of in je hals) en vaak is er verlies van eetlust. De lever kan bijvoorbeeld pijnlijk worden en gaan ontsteken en de milt gaat zich vaak vergroten. Er kunnen zich ook andere complicaties voordoen, zoals rode huiduitslag of uitslag op
het mondslijmvlies.

Pfeiffer wordt aangetoond in het bloed door middel van EBV, EBNA - IgG.

Net zoals de andere herpesvirussen blijft EBV inderdaad ook na de acute infectie in het lichaam aanwezig. Vandaar ook de potentiële associatie van EBV met een aantal chronische ziektebeelden.

Hoe kunt u Pfeiffer krijgen?
De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel 'kissing disease' genoemd. Het wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus en dat virus is overdraagbaar via het speeksel. Je kunt dus Pfeiffer krijgen als je iemand met Pfeiffer zoent, uit hetzelfde glas drinkt, hetzelfde bestek gebruikt, door hoesten, enz.

Het lastige is dat je Pfeiffer eigenlijk alleen krijgt als je een lage weerstand hebt. Als je met het virus in aanraking komt en je hebt een hoge weerstand, kan het zelfs zijn dat je helemaal niets merkt.

Hoe lang duurt het voordat u genezen bent van deze ziekte?
De keelontsteking en de koorts duren meestal niet erg lang. De moeheid kan echter wel lang duren. Sommige mensen zijn een weekje heel erg moe en dan is het over. Anderen hebben er maanden last van. Gemiddeld duurt het 3 tot 4 weken. De nasleep kan soms wel een aantal jaar duren. Maar het lastige is dus dat de moeheid per mens verschilt en dat je dus niet echt kan weten wanneer het 'over' is.

Wat kunt u doen om te genezen?
Er is geen geneesmiddel. Je dient in ieder geval goed 'uzelf te luisteren'. Dat betekent dat genoeg slaap moet nemen en wat rustig aan moet doen. Als u voelt dat je met iets moet stoppen, moet u dat ook doen. Anders duurt het alleen maar langer.

Wat misschien ook wel helpt is bijvoorbeeld Echinaforce kopen. Dat verhoogt de weerstand en helpt je lichaam dus harder 'vechten'. Natuurlijk is veel fruit en groenten eten en vruchtensap drinken ook gezond. Overigens is sowieso veel water drinken erg goed, omdat dat helpt de afvalstoffen uit je lichaam te 'verwijderen' (TE veel water is ook weer niet goed, dus drink niet meer dan 2,5 tot 3 liter, dat is echt meer dan genoeg). Ook is het verstandig om, in verband met de lever, weinig of geen alcohol te drinken.

A. Vogel raadt eventueel ook Boldocynara aan. Dit kunt u nemen als de leverfunctie is aangetast door de ziekte van Pfeiffer. Ook VSM heeft een homeopathisch middel, dat te gebruiken is bij de ziekte van Pfeiffer. Dit moet, volgens VSM, in overleg met je arts of een deskundige. Het heet Ailantus Gladulosa D6.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment