Adiponectine

Wat betekent de uitslag van Adiponectine?
Adiponectine is een eiwit dat vrijwel uitsluitend wordt aangemaakt in vetcellen. Bij mensen met overgewicht is de adiponectine-concentratie in het bloed lager dan bij mensen met een normaal gewicht.

Verhoogd:
 Bij een uitslag hoger dan 10  miligram per liter  heeft u een laag risico op insuline resistentie en aderverkalking.

Verlaagd:
 Bij kleiner dan 4 miligram per liter heeft u een verhoogd risico op insuline resistentie en aderverkalking.

Een lage adiponectine-concentratie is geassocieerd met een verminderde insulinegevoeligheid. Logischerwijs zijn hoge concentraties adiponectine geassocieerd met een goede insulinegevoeligheid.

De oorzaak van diabetes type 2 wordt gezien als een langdurige en lage graad van ontsteking in het vetweefsel. Adiponectine verlaagt mogelijk deze ontstekingsgraad.

Artrose kan ontstaan door een gebrek aan adiponectine. Dat is een eiwit dat ontstaat uit vetweefsel en juist beschermt tegen slijtage. Adiponectine komt via de bloedbaan in de gewrichten terecht. Dus een beetje vet is juist goed. Geen overgewicht natuurlijk omdat dan de balans weer doorslaat. De hoeveelheid adiponectine wordt dan overschaduwd door de extra kilo’s die op de gewrichten drukken. Het moet wel in evenwicht zijn. 

Arteriosclerose 

Arteriosclerose is een voortschrijdende ziekte waarbij je slagaderwanden verharden. Normaal gesproken zijn de slagaders in ons lichaam elastisch. Ze hebben het vermogen op de juiste momenten te verwijden en te vernauwen wanneer het lichaam dat nodig heeft. Als je slagaders verhard zijn, dan neemt de elasticiteit af. 

Arteriosclerose is een verzamelnaam voor drie aandoeningen waarbij de wanden van de slagaders verdikt zijn en hun elasticiteit verliezen. De drie aandoeningen waar het om gaat zijn: 

  • Atherosclerose.
  • Mönckeberg mediaal calcificerende sclerose.
  • Arteriolosclerose.

Atherosclerose (aderverkalking) is de belangrijkste en meest voorkomende vorm van arteriosclerose.

Insulineresistentie 

Insulineresistentie resulteert op den duur vaak in diabetes type 2. Deze afwijking kan bovendien allerlei gezondheidsklachten en ziekten in de hand werken. 

Insulineresistentie is een aandoening/afwijking waarbij het menselijk lichaam resistent (immuun, minder vatbaar) wordt voor de werking van insuline. Men wordt bij insulineresistentie met name resistent voor de manier waarop insuline de bloedsuikerspiegel (het niveau van glucose in het bloed) regelt en op niveau houdt. Bij insulineresistentie kan insuline namelijk minder goed zijn werk doen en wordt glucose minder effectief afgegeven aan je lichaamscellen. Hierdoor ontstaan pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel (= bloedsuikerschommelingen)… En uiteindelijk hyperglycemie (= te hoge bloedsuikerspiegel) of hypoglycemie (= te lage bloedsuikerspiegel).

Beschikbare consulten:

-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment