Lipase

Wat betekent de uitslag van Lipase?

Deze test meet de hoeveelheid lipase in het bloed. Lipase wordt door de alvleesklier (pancreas) gemaakt en wordt via de alvleesklierbuis naar de twaalfvingerige darm vervoerd. Lipase is een enzym. Een enzym is een eiwit dat een bepaalde stof kan omzetten in een andere stof. In de darm helpt lipase bij de omzetting van vet uit het voedsel, zodat de opname makkelijker wordt. Lipase komt normaal in kleine hoeveelheden voor in het bloed. Wanneer de alvleesklier beschadigd is of de alvleesklierbuis verstopt is, zal de hoeveelheid lipase in het bloed toenemen.


Wanneer wordt deze test gedaan?
De dokter vraagt deze test aan als een patiënt klachten heeft die kunnen passen bij een aandoening aan de alvleesklier (pancreas) zoals:

  • buikpijn
  • koorts
  • verlies van eetlust
  • misselijkheid

De dokter kan de lipasetest ook meerdere keren achter elkaar aanvragen om een patiënt te volgen die behandeld wordt voor een alvleesklierziekte. Het effect van de behandeling kan dan gevolgd worden door te kijken of de hoeveelheid lipase afneemt of toeneemt.

De lipasetest wordt ook gebruikt bij het vaststellen en volgen van andere ziekten zoals:

  • cystic fibrose (taaislijmziekte)
  • coeliakie (overgevoeligheid voor gluten)
  • de ziekte van Crohn (ontsteking(en) in de darm)

Wat betekent de uitslag?

Normaal
Bij gezonde personen wordt slechts een kleine hoeveelheid lipase in het bloed gevonden. De normale waarden of referentie waarden kunnen per laboratorium verschillen. Uw arts zal daarmee rekening houden. De bovengrens van de referentiewaarde ligt meestal rond de 70 kU/l.

Licht verhoogd
Licht verhoogd lipase kan voorkomen bij nierziekten, een ontsteking van de speekselklier, een verstopping van de darmen en maagzweer. De test wordt normaal niet gebruikt om deze ziekten vast te stellen of te vervolgen.

Sterk verhoogd
Bij een acute ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) is de hoeveelheid lipase vaak 5 tot 10 keer verhoogd ten opzichte van gezonde mensen. Bij acute ontsteking van de alvleesklier stijgt de hoeveelheid lipase fors in 24 tot 48 uur en blijft 5 tot 7 dagen verhoogd.

De hoeveelheid lipase kan ook verhoogd zijn bij een verstopping van de alvleesklierbuis, alvleesklierkanker of een andere alvleesklierziekte.

Verlaagd
De hoeveelheid lipase kan verlaagd zijn als de cellen die het lipase maken niet goed (meer) werken.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment