Factor V-Leiden

Wat betekent de uitslag van Factor V-Leiden?

Deze test meet de genetische mutatie v. h. factor V-gen (Leiden mutatie).
De uitslag is goed als deze negatief is.
De uitslag is niet goed als deze positief is.
Factor V Leiden (met de V uitgesproken als vijf) is een afwijkende vorm van een van de eiwitten die de bloedstolling regelen. 

De mutatie is genoemd naar de stad Leiden in Nederland, aangezien deze voor het eerst geïdentificeerd werd aan de Rijksuniversiteit Leiden door prof. R.M. Bertina et al. in 1994.

Factor V Leiden is een erfelijke bloedstollingsziekte. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Bij factor V Leiden heeft iemand meer kans dat er bloedpropjes ontstaan in het bloed. Die bloedpropjes kunnen leiden tot een verstopping in de bloedvaten. Dit heet trombose.

Trombose ontstaat meestal in de bloedvaten van de benen. Maar trombose kan ook op andere plaatsen in het lichaam zitten, zoals in de ogen, nieren, hersenen of lever. Soms laat een bloedprop los en gaat naar de longen. Als deze bloedprop daar bloedvaten afsluit, heet dit een longembolie.

De kans op trombose is groter als iemand bijvoorbeeld rookt of weinig beweegt. En bij vrouwen als ze de anticonceptiepil gebruiken of zwanger zijn.

Er is een milde en ernstige vorm van factor V Leiden. Bij de ernstige vorm is er meer kans op trombose dan bij de milde vorm. Toch krijgt maar ongeveer 1 op 10 personen met factor V Leiden ooit trombose.

Bij iemand die heterozygoot is voor factor V Leiden, bestaat er een licht verhoogde neiging tot bloedstolling, bij iemand die homozygoot is voor de factor is die neiging vele malen groter.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment