Anti-nucleaire ANA screening auto-immuunziekte

Wat betekent de uitslag van ANA?

Test om te onderzoeken of het afweersysteem antinucleaire antistoffen (ANA) aanmaakt. Deze zogeheten autoantistoffen zijn gericht tegen onderdelen van de celkern in de lichaamscellen en kunnen leiden tot het ontstaan van auto-immuunziekten.
Synoniem(en) Antinucleaire antilichamen, ANF, ANA, Antinucleaire factor. De test bepaalt de aanwezigheid van antinucleaire antistoffen (ANA). Ook wordt onderzocht of er veel autoantistoffen zijn en of het sterke of zwakke autoantistoffen zijn.

Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen (ook wel immuunglobulinen genoemd) tegen binnendringende bacteriën en virussen. Bij sommige mensen gaat er iets niet goed in het afweersysteem. Bij hen worden antistoffen gemaakt tegen sommige van hun eigen eiwitten of cellen. Deze antistoffen heten autoantistoffen omdat ze gericht zijn tegen het eigen lichaam. Auto betekent 'zelf'. Het afweersysteem beschadigt dan de eigen cellen, hele weefsels of zelfs hele organen doordat de autoantistoffen ontstekingen veroorzaken. We spreken dan ook van een autoimmuunziekte. Voorbeelden zijn reuma, systemische lupus erythematodus (SLE), het syndroom van Sjögren of myositis.

Een positieve ANA uitslag komt voor bij verschillende ziekten in%:

  • SLE: Actief: 95-100%
  • SLE niet actief: 80-100%
  • Lupes door medijnen: 95%
  • systemische sclerose: 85-95%
  • Poly / dermatomyositis: 30-50%
  • Het syndroom van Sjögren: 70-80%
  • reumatoïde artritis: 20-40%
  • chronische actieve hepatitis: 20-40%

Positieve resultaten moeten worden bevestigd met specifieke testen.

Antinucleaire antistoffen kunnen worden aangetroffen bij ongeveer 5% tot 10% van de gezonde populatie.

Bij een positief resultaat wordt geadviseerd door te testen op titerbepaling uitgevoerd indien relevant (patroonafhankelijk).
Een verhoogd resultaat kan ook worden gevolgd door een anti-dsDNA test en een ENA test.

Het aantonen van autoantistoffen in het bloed betekent niet automatisch dat iemand leidt aan een autoimmuunziekte. Er kunnen namelijk ook autoantistoffen bij iemand aanwezig zijn zonder dat er duidelijk sprake is van een herkenbare autoimmuunziekte.

Belangrijk is dat de ANA-test alleen betekenis heeft wanneer er ook klachten zijn. Bij sommige auto-immuunziekten zijn specifieke autoantistoffen heel kenmerkend en helpt het aantonen hiervan bij het stellen van de juiste diagnose. Sommige patiënten hebben een aantal verschillende autoantistoffen. De combinatie van die typen autoantistoffen kan kenmerkend zijn voor een bepaalde autoimmuunziekte.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment