Strongyloides IgG

Wat betekent de uitslag van Strongyloides IgG?

Strongyloides is een van de weinige tropische infecties die tevens in Europa en noord Amerika voorkomen. Wereldwijd zijn er circa 100 miljoen geïnfecteerde mensen. Men raakt besmet door contact met aarde (grond).

De larven dringen de intacte huid binnen als men met blote voeten op besmette grond loopt of op het strand zit. Tevens kan men de infectie oplopen via een geïnfecteerd dier.

MONA zegt iets over de gebruikte methode om de Strongyloides infectie op te sporen.

Als de uitslag lager is dan 4 is de uitslag goed en zijn er geen sporen van een Strongyloides infectie gevonden.

Door het grote aantal immigranten in Nederland en de toenemende reislust van Nederlanders komen steeds meer tropische aandoeningen voor. Een bijzondere worm is Strongyloides stercoralis.

Eerste symptoom is meestal uitslag (racing larvae)

Vaak is dit aanvankelijk zonder klachten, maar bij onderdrukking van immuunsysteem door medicatie of stress kan de infectie zich uitbreiden en ernstig worden.

Symptomen kunnen zijn buikpijn, astmatische klachten, huiduitslag, bloedvergiftiging.

Strongyloides stercoralis is een worm met een complexe kringloop. De mens wordt ermee besmet door larven die in de grond gerijpt zijn en de blote intacte huid penetreren. Via bloedbaan, longen, luchtpijp en slokdarm bereiken de larven hun bestemming, het slijmvlies van de dunne darm. Daar worden de wormen volwassen en beginnen ze eieren te produceren. In tegenstelling tot andere wormsoorten gaan de eieren van Strongyloides stercoralis nog in de darm over in de larvevorm. Deze larven kunnen met de ontlasting worden uitgescheiden, maar ook wel in de darm doorgroeien en dan door de darmwand of de huid opnieuw het lichaam binnengaan. Daarmee wordt een ‘kortsluiting’ in de kringloop bereikt, die er de oorzaak van is dat een eenmaal besmette persoon levenslang drager van de worm kan blijven.

Als bevestigingstest kan de Strongyloides antistoffen blot test gedaan worden, de kosten hiervoor bedragen 90 euro extra en is alleen op aanvraag verkrijgbaar.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment