diftherie-antitoxine

Wat betekent de uitslag van diftherie-antitoxine?

Als de uitslag hoger of gelijk aan 0.1 IU/ml is er voldoende immuniteit. 

Boostervaccinatie wordt aanbevolen wanneer de laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden plaatsvond.

Beoordeling volgens STIKO-aanbevelingen:

  • 0.01-0.09 IU / ml: geen veilige immuniteit
  • 0.09-0.9 IU / ml: Booster vaccinatie na ongeveer een jaar
  • 1,0-1,4 IU / ml:Booster vaccinatie na 5 jaar
  • 1,4 - 1,9 IE / ml: Booster vaccinatie na 7 jaar
  • 2,0 IE / ml: Verfrissing na 10 jaar

Difterie antitoxinen In Nederland is als vaccinatie tegen difterie sinds 1957 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Voordien overleden er jaarlijks 100-10.000 mensen aan difterie. In ons land is volgens het RIVM sinds 1994 geen sterfgeval door difterie meer gemeld.
 Difterie is een zeer besmettelijke infectie met een bacterie. De bacterie kan overgedragen worden via hoesten of door aanraken. Meestal treden de ziekteverschijnselen  2 tot 5 dagen na besmetting op. De bacterie beschadigt vaak weefsel, zoals de huid of longen. Voordat er in Nederland een vaccinatie was tegen difterie gingen er veel kinderen aan dood.

De plaats van de infectie in je lichaam bepaalt vaak hoe ziek je wordt. Als de infectie in de keel, de luchtpijp of de longen zit kan je er heel benauwd van worden en er zelfs aan dood gaan. Het gif van de bacterie kan ook het hart en het zenuwstelsel beschadigen. Als de bacterie alleen in je neus zit, word je meestal niet erg ziek en ontstaan er geen complicaties. Bij huiddifterie ontstaan er zweren in de huid. De kans op overlijden is het grootst bij jonge baby’s en ouderen.

Net als veel andere infectieziekten loop je kans op besmetting via:

  • Niezen en hoesten door een besmet persoon
  • Zoenen
  • Huidcontact met een besmette wond
  • Ook dieren kunnen difterie hebben. Je kunt het dan ook krijgen door:
  • Contact met dieren met difterie
  • Het drinken van ongekookte of ongepasteuriseerde melk van een dier met difterie

Iedereen die niet gevaccineerd is kan difterie oplopen. Vooral jonge baby’s en ouderen lopen het risico zeer ernstig ziek te worden van een besmetting. De bacterie wordt soms gevonden bij runderen, paarden, geiten en schapen.

Iemand die besmet is met de difteriebacterie moet in het ziekenhuis behandeld worden. Vaak wordt antibiotica en een tegengif tegen de bacterie gegeven. Zonder tijdige behandeling loop je kans op ernstige complicaties, blijvende schade en overlijden.

Inenting tegen difterie
Het difterievaccin zit verwerkt in verschillende combinatievaccins ( DTPDifterie, Tetanus en Poliomyelitis, DKTP (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio, DKTP- HepB Hepatitis B- HibHaemophilus influenzae type b). Er is geen los difterievaccin. Het vaccin is gemaakt van de giftige stof (toxine) van de difteriebacterie. De vaccinatie zorgt er voor dat je daar afweerstoffen tegen maakt. Hierdoor kun je dan geen difterie meer krijgen.
In het Rijksvaccinatieprogramma krijgen baby’s 4 inentingen. Tijdens de basisschool krijgen kinderen op 4- en 9 –jarige leeftijd nog een inenting. Bij elkaar bieden deze vaccinaties ten minste 10 jaar bescherming. Voor extra bescherming, bijvoorbeeld vanwege een verre reis, is het verstandig om na 10 jaar een herhalingsvaccinatie te halen.
De vaccinaties voor kinderen wordt gegeven op het consultatiebureau en bij de JGZ Jeugdgezondheidszorg of GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst op 9-jarige leeftijd. 

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment