BORIUM

Wat betekent de uitslag van BORIUM?

Het spoorelement borium is belangrijk voor gezonde botten en gewrichten. Daarnaast is borium betrokken bij de energiestofwisseling, het vetmetabolisme, de afweer en hersenfunctie en ondersteunt borium de aanmaak van steroïdhormonen (geslachtshormonen, vitamine D). Borium verbetert de calcium- en magnesiumstatus en verlaagt de fosforspiegel.

Borium zit in:
Peren, gedroogde pruimen, rozijnen, peulvruchten, appels, tomaten.

Indicaties:

 • (Preventie) osteoporose
 • (Preventie) osteoartritis
 • Reumatische aandoeningen (ziekte van Still, reumatoïde artritis)
 • Verbetering/bescherming cognitieve functie en fijne motoriek bij ouderen
 • Menopauze / postmenopauze
 • Anemie (geassocieerd met een verlaagde boriumstatus)
 • Hyperhomocysteïnemie (geassocieerd met een verlaagde boriumstatus)

Contra-indicaties:

 • Verminderde nierfunctie
 • Allergie/overgevoeligheid voor borium
 • Oestrogeengevoelige kanker (borst, eierstok)

Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/nutrienten/borium

Tekort:
Borium wordt nog niet als een onmisbaar spoorelement beschouwd. Daarom worden boriumtekorten nauwelijks gerapporteerd. Aangezien de boriuminname vaak minder dan 1 milligram per dag bedraagt, lijkt borium toch enige voedingskundige zorg te behoeven.

Absorptiestoornissen of zeer eenzijdige voedselinname kan een tekort aan borium veroorzaken. Door absorptiestoornissen kunnen voedingsstoffen niet goed worden opgenomen in het lichaam. Daarnaast kunnen een verminderde eetlust, een streng dieet of medicijngebruik leiden tot een boriumtekort. Groepen die meer risico lopen op een boriumtekort zijn:

Vrouwen kort voor en na de menopauze: Door de verminderde productie van geslachtshormonen vindt versnelde botafbraak plaats. Daarom lopen vrouwen na de menopauze meer risico op botontkalking. Borium is belangrijk voor sterke botten.

Mensen met artrose: Door artrose gaat het kraakbeen van de gewrichten geleidelijk verloren. Dit veroorzaakt botbeschadiging, ontsteking en pijn. Borium is belangrijk voor gezonde botten en pezen.

Een boriumtekort veroorzaakt calciumverlies en verlies van mineralen in de botten. Hierdoor kan botontkalking (osteoporose) ontstaan. Enkele symptomen zijn:

 • breekbare botten;
 • weinig calcium in het bloed;
 • veel calcium en magnesium in de urine.
 • Daarnaast zou een boriumtekort groeiachterstand, stress en overgangsklachten veroorzaken. Bovendien zou het een
       vitamine B-tekort versterken.

Overdosering:
Een inname van 1 tot 13 milligram borium per dag zou veilig zijn. De Amerikaanse National Academy of Sciences (NAS) hanteert een aanvaardbare bovengrens van 20 milligram per dag voor volwassenen. De NAS geeft advies aan de Amerikaanse overheid op basis van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Doses van 15 tot 20 gram voor volwassenen en 3 tot 6 gram voor kinderen kunnen een fatale afloop hebben. Oplettendheid is dus geboden bij het slikken van boriumsupplementen.

Duidelijke verschijnselen van een boriumoverschot zijn niet bekend. Symptomen die mogelijk wijzen op een overdosering zijn: misselijkheid, braken, haarverlies, huiduitslag, vermoeidheid, hoofdpijn, diarree, rusteloosheid en nierbeschadiging. Deze symptomen doen zich voor, indien doses van 100 milligram (zijnde 0,1 gram) worden genomen. Zeer hoge doses (15-20 gram voor volwassenen; 3 tot 6 gram voor kinderen) kunnen een slechte bloedcirculatie en shock veroorzaken. Veelal wordt dit gevolgd door coma en de dood. Dit kan alleen gebeuren door supplementen met een hoge dosis.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment