ß-Hydroxyboterzuur uit serum, ketonen

Wat betekent de uitslag van ß-Hydroxyboterzuur uit serum, ketonen?

Om de oorzaak van een zuur-base stoornis uit te zoeken (als het bloed zuur is). Bijvoorbeeld bij een kind dat erg moet overgeven. Of bij een volwassene met suikerziekte. 

Normaal:
Gezonde personen hebben nauwelijks ketonen in hun bloed en urine.

Verhoogd:
Er zijn verschillende oorzaken van verhoogde ketonen. De meest voorkomende oorzaak is een nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte. Ketonen kunnen ook verhoogd zijn na langdurig vasten (bijvoorbeeld door veel overgeven). Maar ketonen kunnen ook verhoogd zijn bij zeldzame erfelijke metabole aandoeningen. Bij zulke aandoeningen is er bijvoorbeeld een stoornis in de aanmaak van glucose. Ook een bijnier die niet goed werkt kan de oorzaak zijn.

Het ketogeen dieet is gebaseerd op ketose. Dit is een natuurlijke staat waarin het lichaam vetten gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten. Het menselijk lichaam is gewend om koolhydraten af te breken tot glucose dat gebruikt kan worden als energie. De energie wordt opgeslagen in de lever en spieren als glycogeen. De glucose dat niet gebruikt wordt als energie wordt opgeslagen als vet.

Bij het ketogeen dieet worden geen koolhydraten gegeten waardoor de glycogeenvoorraden niet aangevuld worden. De glycogeenvoorraden raken vervolgens leeg. Het lichaam moet vervolgens op zoek naar een andere energiebron. Het lichaam kiest vervolgens voor vetten voor energie. De energie is nodig voor de basisfuncties van het lichaam maar ook voor alle andere activiteiten.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment