Selenium (seleen)

Wat betekent de uitslag van Selenium (seleen)?

Selenium is een spoorelement dat ook als antioxidant functioneert. Seleen beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. 

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan seleen?
Selenium (halfmetaal essentieel spoorelement) is betrokken bij de ontgiftiging van cel-schadelijke vrije radicalen. De antioxidantwerking beschermt tegen atherosclerose, verouderingsprocessen en tumorvorming. Selenium stimuleert ook de immuniteit.

Selenium wordt gebruikt bij het smelten van erts in de elektrische, glas en keramische industrie. bronnen van vervuiling zijn ook: uitlaatgassen, stof, water, voedsel, overmatige selenium medicatie (> 400 ug / dag):

Selenium intoxicatie (meer inname van> 800 ug / dag): vermoeidheid, hoofdpijn, nervositeit, speekselvloed, diarree, knoflook geur in de adem, broze nagels, haaruitval, lever- en nierschade, acute oogontsteking, Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd en de stembanden, bronchitis

Bij een teveel aan seleen worden de haren en nagels broos. Er kan verlies van nagels en haren optreden. Het is echter bijna niet mogelijk om via de voeding teveel seleen binnen te krijgen.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan seleen?
Seleniumtekort: spier en myocarddegeneratie, aandoeningen van het immuunsysteem, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bij een tekort aan seleen kan er een verstoring van de werking van de hartspier optreden.

Omrekeningsfactor µg/l x 0,0127 = µmol/l

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment