Progesteron mannen

Wat betekent de uitslag van Progesteron mannen?

De referentiewaarde ligt bij mannen vanaf 10 jaar tussen de 0,2 en de 1,4 ng / ml.

Vanwege de pulserenden afgifte van LH zie je vaak fluctuerende niveau’s.

Middelen die gebruikt worden ter spierversterking en prestatieverbetering bij bijvoorbeeld bodybuilders kunnen invloed hebben op het progesteron niveau.

Verhoogd bij adrenogenitaal syndroom

Adrenogenitaal syndroom
Adrenogenitaal syndroom (AGS) is een erfelijke aandoening van de hormoonproductie in de bijnierschors. Hierbij ontstaan te veel androgenen (geslachtshormonen), meestal te weinig cortisol en soms ook te weinig aldosteron. AGS ontstaat doordat het enzym 21 hydroxylase dat nodig is voor de productie van deze hormonen in de bijnier niet of veel minder goed werkt.

Door het tekort aan cortisol bij AGS blijft de hypofyse (klier onderaan de hersenen) de bijnieren stimuleren om cortisol te maken.
De bijnieren worden hierdoor groter. Omdat de bijnieren voortdurend gestimuleerd worden en het enzym 21 hydroxylase ontbreekt, worden er alleen androgenen aangemaakt.

AGS komt voor in een ernstige vorm (klassieke AGS). Er is ook een mildere vorm (niet-klassieke AGS). Bij de klassieke AGS wordt onderscheid gemaakt in de klassieke vorm mét en zonder zoutverlies.

De klassieke zoutverliezende vorm van AGS is de ernstigste vorm en de symptomen treden al vlak na de geboorte op.

De klassieke niet-zoutverliezende vorm van AGS is iets milder. Ook deze vorm kan bij meisjes vaak al bij de geboorte aan het licht komen door vermannelijking van de uitwendige geslachtsdelen. De klassieke vormen van AGS worden opgespoord met de hielprik. De niet-klassieke vorm van AGS wordt meestal pas op latere leeftijd ontdekt. Bij vrouwen kan sprake zijn van acne van de huid, overbeharing en menstruatieproblemen. Bij mannen zijn de kenmerken minder duidelijk. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten.

Soms ontstaat bij AGS een bijniercrisis (Addison crisis). Dan zijn bovengenoemde klachten veelal hevig aanwezig. Ook kan iemand dan ernstig verward zijn en in shock of in coma raken. Als iemand niet op tijd een behandeling (zie de Stressinstructies ) krijgt, kan zo’n crisis leiden tot overlijden. Een bijniercrisis gebeurt meestal als iemand ziek is of ernstige stress heeft.

Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per persoon.

Verlaagd progesteron komt voor bij hypogonadisme

Tekort aan testosteron bij de man
Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Het is verantwoordelijk voor de mannelijke geslachtskenmerken en wordt voornamelijk aangemaakt in de zaadballen. Als de zaadballen van de man zich onvoldoende ontwikkelen, ontstaat er een tekort aan testosteron. Een dergelijk tekort veroorzaakt onder andere een verminderde vruchtbaarheid bij de man.

Zo’n onvolledige ontwikkeling wordt ook wel hypogonadisme genoemd. Er bestaan twee vormen: primair hypogonadisme en secundair hypogonadisme.

Oorzaak
Bij de primaire vorm ligt de oorzaak in de zaadbal zelf. De secundaire vorm wordt veroorzaakt door een te traag werkende hypofyse. Dit is het gebied in de hersenen dat de zaadballen stimuleert tot de aanmaak van testosteron. Zowel primair als secundair hypogonadisme kan aangeboren zijn, of op latere leeftijd ontstaan (verworven).

Tot de oorzaken van aangeboren primair hypogonadisme behoren onder andere:

  • Syndroom van Klinefelter
  • Afwezigheid of onvoldoende ontwikkeling van de zaadballen
  • Niet ingedaalde zaadballen

    Hypogonadisme kan ook op latere leeftijd ontstaan met een oorzaak in de zaadballen. Dan is er sprake van verworven primair hypogonadisme. Enkele oorzaken zijn:
  • Ontsteking van de zaadballen, zoals (vroeger) bij de bof
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals chemotherapie (behandeling met medicijnen die kankercellen doden of remmen)
  • Operatie waarbij de zaadballen zijn verwijderd

    Als de oorzaak een te traag werkende hypofyse is, is er sprake van secundair hypogonadisme. Tot de oorzaken van aangeboren secundair hypogonadisme behoren bepaalde aangeboren aandoeningen:
  • Syndroom van Kallmann
  • Syndroom van Prader-Willi
  • Syndroom van Dandy-Walker

    Verworven secundair hypogonadisme kan ontstaan door onder andere:
  • Hypofyseaandoeningen (bijvoorbeeld door een operatie aan de hypofyse, een bloeding, gezwellen of infectieziekten)
  • Te veel ijzer in het lichaam (ijzerstapeling )
  • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen
  • Ouderdom

    Beschikbare consulten:
    -Telefonisch consult HelloDoc
Place comment