COVID-19 geheugen T-cellen

Wat betekent de uitslag van COVID-19 geheugen T-cellen?

Ons afweersysteem reageert op een infectie door B- en T-cellen te activeren. B-cellen maken antistoffen aan. T-cellen helpen bij het activeren van B-cellen en kunnen cellen doden die besmet zijn met een virus. Daarnaast zijn de T-cellen de geheugencellen.
Ze herkennen een herinfectie, waardoor het afweersysteem sneller kan reageren.

SARS-CoV-2 is de veroorzaker van een pandemie van luchtwegaandoeningen, ook wel coronavirusziekte 2019 (COVID-19) genoemd. De detectie van SARS-CoV-2-specifieke immuunresponsen is afhankelijk van het testen van antilichamen. Asymptomatische en milde gevallen ontwikkelen echter niet altijd antilichamen en specifieke antilichamen zijn mogelijk niet van lange duur. Tegelijkertijd lijken virusspecifieke T-celreacties langlevend, detecteerbaar na asymptomatische infectie en na herstel van ziekte. Daarom zou detectie van SARS-CoV-2-specifieke T-cellen een waardevolle marker kunnen zijn voor eerdere blootstelling aan SARS-CoV-2.

Naast antilichaamproducerende B-cellen vertegenwoordigen T-cellen een tweede belangrijk celtype van de adaptieve immuunafweer van gewervelde dieren. In tegenstelling tot de aangeboren (niet-specifieke) immuunafweer, die gebaseerd is op algemene afweermechanismen tegen elke soort indringer, kunnen de cellen van de adaptieve immuunafweer specifiek reageren op antigenen van pathogenen, b.v. bacteriën, virussen, enz., en deze heel gericht te bestrijden door middel van cellulaire afweermechanismen of de ontwikkeling van specifieke antilichamen. De T-cellen voeren verschillende taken uit in dit complexe systeem en dragen zo in belangrijke mate bij aan de aansturing van de immuunafweer.

In de thymus rijpen T-cellen en leren ze vreemde antigenen op zieke of geïnfecteerde cellen te herkennen. Als een T-cel op zijn patrouille door de bloedbaan een dergelijke zieke cel tegenkomt en het vreemde pathogene antigeen op het celoppervlak herkent, wordt de T-cel geactiveerd en begint de immuunafweer. Afhankelijk van het type T-cel worden de zieke cellen direct vernietigd (killer-T-cellen) of komen er boodschapperstoffen vrij voor andere immuuncellen (helper-T-cellen), waaronder B-cellen, die dan antilichamen beginnen te ontwikkelen. Actieve T-cellen worden later zogenaamde geheugencellen, die de ziekteverwekker "herinneren" wanneer deze opnieuw door het lichaam wordt aangetroffen en een snelle en effectieve immuunrespons veroorzaken.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment