Anti-CCP

Wat betekent de uitslag van Anti-CCP?

De test bepaalt of en in welke mate er antistoffen tegen het eiwit CCP (cyclische citrulline peptide) in het bloed aanwezig zijn.

Reumatoïde artritis (RA) is een onstekingsproces. Gedurende dit proces wordt de structuur van eiwitten veranderd doordat citrulline aan het eiwit wordt gekoppeld. Het immuunsysteem van het lichaam maakt antistoffen tegen lichaamseigen eiwitten die veel citrulline bevatten. Deze antistoffen noemen we anti-CCP antistoffen. Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen (of antilichamen) aan om ongewenste ziekteverwekkers onschadelijk te maken. In dit geval leiden deze antistoffen echter tot een ziektebeeld.

De anti-CCP-test wordt gebruikt als hulpmiddel om de diagnose reumatoïde artritis te stellen. De anti-CCP-test is met name nuttig om de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Soms zijn de klachten nog niet erg duidelijk, en kan een anti-CCP-test extra informatie geven om op die manier in een vroeg stadium met een gerichte behandeling te kunnen beginnen. In combinatie met deze test is de bepaling van reumafactor (RF) ook belangrijk voor het stellen van de diagnose.

Mensen die niet lijden aan reumatoïde artritis hebben geen antistoffen tegen CCP in het bloed.

Niet verhoogd:
Als de uitslag negatief is, bevat het bloed van de patiënt geen antistoffen tegen CCP. Het kan zijn dat de patiënt toch reumatoïde artritis heeft. In dat geval laat een dokter nog wel eens een klassieke reumafactortest uitvoeren. De reumafactortest (RF) is veel minder specifiek voor reumatoïde artritis, maar bij een klein aantal reumapatiënten zijn er geen anti-CCP antistoffen aantoonbaar in het bloed en de is de RF positief.

Verhoogd:
Als in het bloed antistoffen tegen CCP worden aangetoond, betekent dit in bijna alle gevallen dat de patiënt reumatoïde artritis heeft of zal gaan ontwikkelen. De antistoffen kunnen al enige jaren aantoonbaar zijn voordat er reumatische klachten ontstaan.

Reumafactor

Normaal:
Het niet aantreffen van reumafactor hoeft niet te betekenen dat een patiënt geen reuma of syndroom van Sjögren heeft.
Bij ongeveer 20% van de patiënten met reuma, en nog meer bij patiënten met het syndroom van Sjögren, is de test op reumafactor negatief (of onder de gehanteerde referentiewaarde).

Verhoogd:
Bij klachten die wijzen op reuma of het syndroom van Sjögren wijst een verhoogde hoeveelheid reumafactor erop dat de patiënt waarschijnlijk reuma dan wel het syndroom van Sjögren heeft. Hoge reumafactorwaarden bij een patiënt lopen niet altijd gelijk op met de ernst van de klachten. Wel is het zo dat hoge reumafactorwaarden vaak gezien worden bij patiënten met actieve reuma.

De testuitslag samen met de symptomen van de patiënt bepalen de diagnose. Bij oudere personen wordt vaker een positieve test gevonden zonder dat er sprake is van een auto-immuunziekte, zoals reuma of het syndroom van Sjögren. Daarnaast wordt bij gezonde personen soms ook reumafactor aangetroffen. Ook bij patiënten met endocarditis, tuberculose, syfilis, sarcoϊdose, kanker, virale infecties of ziekten aan de longen, lever of nieren is de test op reumafactor soms positief.

Reumatische Artritis
Als de reumafactor verhoogd is kúnt u een vorm van reuma hebben maar het hoeft niet. Ook kan de reumafactor soms verhoogd zijn bij gezonde mensen. De reumafactor is dus wat "vager" dan de anti-CCP waarde.

Een normale anti-CCP wil niet meteen zeggen dat u geen reumatische artritis heeft. U  kunt reumatische artritis  hebben zonder verhoogde anti-CCP en zonder verhoogde reumafactor.

Reuma factor IgM
Deze waarde wordt steeds hoger naarmate de leeftijd hoger is, ook al is men gewoon gezond.

  • In 20% van de gevallen met een verhoogde reumafactor IGM gaat het om reumatische artritis.
  • Bij lupus erythematosus (SLE)  is de reumafactor IgM  in   70-90% van de gevallen verhoogd.
  • Bij Sjogren is deze waarde in 10-35%  afwijkend.
  • In 70-95%  van de gevallen van Gemengde bindweefselziekte (MCTD) is de uitslag verhoogd
  • Bij chronische leverziekte heeft 50-60% een verhoogde uitslag.
  • Bij infecties en neoplasie is de uitslag bij 70% van de gevallen verhoogd.

    Beschikbare consulten:
    -Telefonisch consult HelloDoc
Place comment