Herpes Simplex

Wat betekent de uitslag van Herpes Simplex?

Een recente eerste-infectie of re-activatie kan aangetoond worden door het bepalen van IgM.
Voor het screenen van patiënten op een doorgemaakte HSV infectie dienen de IgG antistoffen (na)bepaald te worden.

IgM ratio hoger dan 1: duidt op een recent opgelopen infectie aanwezig blijft, of een opvlamming van een eerdere infoactie . Bij een uitslag lager dan 1.0 is het virus niet aangetroffen.

  • Herpes Simpex virus Type 1 is meestal de veroorzaker van koortsuitslag rondom de mond. Het veroorzaakt ook ongeveer de helft van herpes genitalis- gevallen.
  • HSV Type 2 veroorzaakt meestal alleen maar herpes genitalis. Koortsuitslag is bij dit type zeldzaam.

Herpes simplexvirus

Er zijn twee typen herpes simplexvirus (HSV) bekend: HSV-1 en HSV-2.

HSV-2 is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van alle genitale herpesinfecties, HSV-1 voor de resterende 20%. Beide kunnen dus genitale herpes veroorzaken. Wel lijkt het dat het percentage van HSV-1 als veroorzaker van herpes genitalis stijgt. Mogelijk heeft dit te maken met toename van orale seks.

Het virus dringt de slijmvliezen van de keel, genitaliën of oog binnen en verspreidt zich van hieruit het lichaam binnen , waar het latent verblijft. Van hieruit vindt periodiek een kortdurende reactivatie van het virus plaats.

Besmettelijkheid en risicofactoren Besmetting geschiedt via seksueel contact, of van moeder op kind. De besmettelijkheid is het hoogst vlak voor, tijdens en vlak na de periode waarin de symptomen merkbaar zijn.

Risicofactoren voor HSV-2-seropositiviteit zijn: aantal seksuele partners, eerder doorgemaakte soa, homoseksualiteit, vrouwelijk geslacht, hogere leeftijd, laag opleidingsniveau, etniciteit en hiv-seropositiviteit.

Herpesvirussen blijven  ook na de acute infectie in het lichaam aanwezig. Vandaar ook de potentiële associatie van EBV met een aantal chronische ziektebeelden.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment