- Wat betekent de uitslag van Prealbumine (transthyretine)?
- Proteine-diagnostiek
- Prealbumine is een gevoelige indicator voor eiwitdeficiëntie en van de verbetering van de eiwitstatus bij hervoeden. Prealbumine stijgt onder invloed van voedingstherapie, ook als de ziekte niet verbetert. Het daalt snel bij lage energieintake, zelfs bij voldoende eiwitintake. Het daalt echter ook als er een ontstekingsproces aanwezig is en is afhankelijk van de hydratietoestand. Voorzichtige interpretatie van prealbumine blijft geboden.
Prealbumine
Wat betekent de uitslag van Prealbumine (transthyretine)?
Proteine-diagnostiek
Prealbumine is een gevoelige indicator voor eiwitdeficiëntie en van de verbetering van de eiwitstatus bij hervoeden. Prealbumine stijgt onder invloed van voedingstherapie, ook als de ziekte niet verbetert. Het daalt snel bij lage energieintake, zelfs bij voldoende eiwitintake. Het daalt echter ook als er een ontstekingsproces aanwezig is en is afhankelijk van de hydratietoestand. Voorzichtige interpretatie van prealbumine blijft geboden.
- Hoe lager de waarde hoe meer er sprake is van ondervoeding
- Dit eiwit vervoert tyroxine (eiwithormoon, gemaakt in de schildklier)
- Is dragereiwit voor RBP (retinol binding protein -> transport vitamine A)
- De halfwaardetijd bedraagt twee dagen
Er kan ongeveer gesteld worden dat mensen gemiddeld 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht eiwit per dag nodig hebben. De aanbeveling van eiwit
is 10 energieprocent, de bovengrens is 25 energieprocent. Dit betekent dat zoveel procent van de gegeten voeding per dag uit eiwit moet bestaan.
De andere procenten bestaan uit vetten en koolhydraten.
Tekort
Bij een tekort aan eiwit wordt er een aminogroep uitgescheiden in de urine. Lichaamseiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Ook worden de spierweefsels (vooral in combinatie met een lage koolhydraat-inname) afgebroken.
Gevolgen
Kinderen in ontwikkelingslanden hebben vaak een dikke buik. Dit wordt kwashiokor genoemd: eiwitondervoeding. In combinatie met een te lage energie inname ontstaat het ziektebeeld merasmus. Ook leidt het bij kinderen tot groeistoornissen, wat in Nederland nog wel eens voorkomt. Een ander groot gevolg is dat de spierweefsels worden afgebroken. Daarom is het belangrijk om na het sporten voldoende eiwitten te eten zodat je de spieren blijft behouden en deze eventueel verder opbouwt. Voor het sporten is het belangrijk om voldoende koolhydraten te eten zodat je glycogeenvoorraad niet uitput en je lichaam geen eiwitten gaat afbreken.
Een aantal andere gevolgen van een eiwittekort:
- Ondergewicht
- Oedeem
- Irritatie van de luchtwegen
- Atrofie in de spieren
- Groeiachterstand
- Afbraak van de weefsels
- Slechte wondgenezing
- Kans op bloedarmoede
- Verminderde weerstand
Overmaat
Een teveel aan eiwit wordt in je lichaam vooral omgezet in vet. Dit gebeurt met de ketogene aminozuren. Ook wordt het een beetje opgeslagen als glycogeen, wat komt door de glucogene aminozuren.
Gevolgen
Een teveel aan eiwit kan verschillende gevolgen met zich mee brengen. Er zijn aanwijzingen dat het slecht is voor de nieren en dat het osteoporose, kanker en coronaire hartziekten kan veroorzaken. De commissie van de Gezondheidsraad concludeert echter dat eiwitten waarschijnlijk geen effect hebben op het ontstaan van deze ziektebeelden. Het grootste effect van een teveel aan eiwit is waarschijnlijk overgewicht. Dit gaat dan meestal gepaard met een teveel aan koolhydraat en vet. Een teveel aan eiwit kan snel worden behaald bij sporters die eiwitsupplementen of eiwit in poedervorm binnen nemen. Dit kan schadelijk voor de nier zijn, die dan teveel afvalstoffen moet afvoeren. De behoefte aan water neemt dan toe om deze stoffen te uit het lichaam te verwijderen.
Risicogroepen
Sommige groepen mensen hebben een groter risico om een tekort of overmaat binnen te krijgen. Sommige van deze groepen hebben dan ook een andere eiwitbehoefte.
Risico op tekort
Eerder was al gezegd dat de aanbevolen hoeveelheid eiwit voor Nederlanders 0,8 gram per kilogram per dag is. Hieronder staat de veranderde norm voor elke risicogroep apart. Voorwaarde van deze normen is dat de groepen een adequate energie, koolhydraat en vitamine B6 inname hebben.
- Vegetariërs (norm van 0,8 x 1,2 gram/kilogram/dag)
- Veganisten (norm van 0,8 x 1,3 gram/kilogram/dag)
- Zwangeren (norm van 0,9 gram/kilogram/dag)
- Krachtsporters (norm van 1,2 – 1,4 gram/kilogram/dag)
- Duursporters (norm van 1,3 – 1,5 gram/kilogram/dag)
- Ouderen
Risico op te veel aan eiwitten
Vooral sporters die eiwit supplementeren hebben een risico op een overmaat aan eiwitten. Verder hebben mensen die veel eten een risico. Niet alleen voor een overmaat aan eiwit, maar ook voor vet en koolhydraten.
Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc