Vitamine E tocoferol

Wat betekent de uitslag van Vitamine E?

Om een vitamine E tekort op te sporen en te achterhalen of het tekort wordt veroorzaakt door problemen met voedselopname in het maagdarmsysteem.


Wat wordt getest?
De test meet de hoeveelheid vitamine E in bloed. Vitamine E is een vitamine die bestaat uit een mengsel van acht verschillende, vetoplosbare stoffen (vier tocoferolen en vier tocotrienolen). De meest actieve component is α-tocoferol. Belangrijke bronnen van vitamine E zijn plantaardige oliën, margarine, groene groenten, eieren en volkorenbrood.

Vitamine E is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Een tekort aan vitamine E kan daarom leiden tot oxidatieve stress. Een tekort kan veroorzaakt worden door onvoldoende inname of door een slechte opname in de darm. Opname hangt samen met de aanwezigheid van galzure zouten en opname van vetten. Eenmaal aanwezig in het lichaam wordt vitamine E voornamelijk opgeslagen in klier- en vetweefsel, de testes, bloedplaatjes, de lever en spierweefsel.

Wanneer wordt deze test gedaan?
De dokter vraag de test vaak aan voor nader onderzoek van patiënten met onder andere neurologische stoornissen, leverziekten, vetmalabsorptie (verstoorde opname van voedingsvetten) en darmresectie ((gedeeltelijke) verwijdering van de darm) of bij langdurige parenterale voeding (toediening voedingsstoffen via infuus of sonde). Bij al deze aandoeningen kan de opname van vitamine E uit de voeding verstoord zijn.

Wat betekent de uitslag?

Verhoogd:
Een hoog vitamine E is van weinig tot geen betekenis. Sporadisch zijn er klachten gemeld als hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, spierzwakte en darmklachten.

Verlaagd:
Een laag vitamine E kan ontstaan bij een verkeerd voedingspatroon, maar is meestal het gevolg van slechte opname van vitamine E in de darmen, bijvoorbeeld door een aandoening van de darmen of het gebruik van laxerende middelen. Daarnaast kunnen gebruik van orale anticonceptiva en aspirine de hoeveelheid vitamine E in het lichaam verminderen. Wanneer er weinig vetten aanwezig zijn, is er soms ook minder van het vetoplosbare vitamine E aanwezig. Dit hoeft echter niet direct op een tekort te duiden. Een tekort aan vitamine E leidt tot een verminderde antioxidatieve werking in het lichaam om onder andere vrije radicalen teniet te doen.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment