Methylmalonzuur in urine

Wat betekent de uitslag van Methylmalonzuur in urine?

De test meet de hoeveelheid methylmalonzuur in urine.  Een vitamine B12-tekort kan met behulp van deze test al worden aangetoond voordat er klinische symptomen zijn. De betekenis van de bepaling van methylmalonzuur (MMS) is onder andere in de nadere diagnostiek van vitamine B12-deficiëntie.

In intracellulaire vitamine B12-deficiëntie wordt veroorzaakt door verminderde activiteit van methylmalonzuur (vitamine B12
co-enzym) dit leidt tot een toename van methylmalonzuur in het bloed. Deze stijging kan al worden gemeten wanneer de
vitamine B12 concentratie eventueel nog ligt in een grijs gebied.

Verhoogde waarden geven het tekort aan vitamine B12 aan.

Hoewel het nut van een methylmalonzuurtest al ruim 40 jaar bekend is, is het geen veel gebruikte test. Onder artsen bestaat nog altijd discussie over deze test.

Als uw uitslag lager is dan 3.8 mg/g crea is er geen vitamine B12 te kort aangetoond.

Creatinine in Urine
Om de concentratie van methylmalonzuur te kunnen meten wordt ook het creatinine gehalte gemeten. Creatinine wordt ook getest om de nierfunctie te berekenen. Vaak wordt bij routine onderzoek ook de nierfunctie meegenomen. Voor veel medicijnen die worden uitgescheiden door de nieren is het van belang op hoogte te zijn van de nierfunctie. Bij een verminderde nierfunctie moet de dosis worden aangepast anders zou een medicijn zich kunnen opstapelen in het bloed.

Creatine in urine heeft als zodanig geen significante waarde, zegt meer over voldoende of te weinig vochtinname. Als men te weinig gedronken heeft, of veel eiwitten gebruikt heeft, zonder voldoende drinken wordt deze waarde verhoogd. Als men te veel gedronken heeft wordt deze waarde verlaagd. Deze waarde wordt gebruikt om het methylmalonzuur gehalte juist te meten cq te corrigeren.

Verhoogd:
Verhoogde waarden van methylmalonzuur en van homocysteïne wijzen op een sluimerend tekort aan vitamine B12.

Ook kan een verhoogde hoeveelheid methylmalonzuur in het bloed het gevolg zijn van nierziekten waarbij methylmalonzuur niet of te weinig wordt uitgescheiden.

Verhoogde MMS serum niveaus worden ook gevonden bij: 

  • Nierfalen / chronische nierziekte

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment