Herpes Simplex

Wat betekent de uitslag van Herpes Simplex?

Als het resultaat negatief is, dan is er geen sprake van Herpes, als het resultaat positief is, dan is er sprake van Herpes.

Serologie is vooral toepasbaar voor het screenen van patiënten op een doorgemaakte HSV infectie (IgG antistoffen). Een recente primo-infectie of
re-activatie kan aangetoond worden door het bepalen van IgM.

Wat betekent de uitslag van Herpes Simplex?

IgG positief: doorgemaakte ziekte in het verleden

IgM positief: nieuwe infectie of re-activatie van de ziekte.

De gemeten waarden worden zowel in getal als positief/negatief beschreven op de uitslag.

Herpes simplexvirus
Er zijn twee typen herpes simplexvirus (HSV) bekend: HSV-1 en HSV-2.

HSV-2 is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van alle genitale herpesinfecties, HSV-1 voor de resterende 20%. Beide kunnen dus genitale herpes veroorzaken. Wel lijkt het dat het percentage van HSV-1 als veroorzaker van herpes genitalis stijgt. Mogelijk heeft dit te maken met toename van orale seks.

Het virus dringt de slijmvliezen van de oro-pharynx, genitaliën of conjunctiva binnen en verspreidt zich van hieruit langs de perifere zenuwen naar de sensorische of autonome ganglia, waar het latent verblijft. Van hieruit vindt periodiek een kortdurende reactivatie met virale shedding plaats.

Besmettelijkheid en risicofactoren Besmetting geschiedt via seksueel contact, of verticaal van moeder op kind. De besmettelijkheid is het hoogst vlak voor, tijdens en vlak na de symptomatische periode. Recente gegevens suggereren dat er vaker dan vroeger werd gedacht kortdurende perioden van (sub-)klinische en asymptomatische reactivaties zijn met virale shedding,

Risicofactoren voor HSV-2-seropositiviteit zijn: aantal seksuele partners, eerder doorgemaakte soa, homoseksualiteit, vrouwelijk geslacht, hogere leeftijd, laag opleidingsniveau, etniciteit en hiv-seropositiviteit.

Herpesvirussen blijven ook na de acute infectie in het lichaam aanwezig. Vandaar ook de potentiële associatie van EBV met een aantal chronische ziektebeelden.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment