Hashimoto

Wat betekent Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto (hashimoto-thyroiditis) is een chronische ontsteking van de schildklier, waarbij je schildklier te traag (hypothyroïdie) of soms helemaal niet meer werkt. Hierdoor maakt je lichaam te weinig of helemaal geen schildklierhormoon aan.

De schildklier bevindt zich aan de voorkant van je hals, direct boven het kuiltje in je hals. Je schildklier maakt schildklierhormonen aan en geeft die af aan het bloed. Via het bloed worden die hormonen vervoerd naar al je cellen en organen. Deze hormonen geven je cellen en organen genoeg energie om goed hun werk te kunnen doen.

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat je afweersysteem je eigen cellen (lichaamseigen cellen) aanvalt. In dit geval worden je schildkliercellen aangevallen, waardoor er een chronische ontsteking in je schildklier ontstaat. Hierdoor gaan deze cellen kapot, gaat je schildklier geleidelijk langzamer werken en wordt er steeds minder schildklierhormoon aangemaakt. Dit proces verloopt langzaam, waardoor je langzaam steeds meer klachten krijgt.

Het is niet duidelijk waarom het afweersysteem zich tegen je schildkliercellen richt. Wel is bekend dat het vaker voorkomt bij mensen met een bepaalde erfelijke aanleg en andere auto-immuunziekten in de familie. De ziekte komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

Door het tekort aan schildklierhormoon, werken een aantal processen in je lichaam wat trager. Hierdoor kun je de volgende klachten hebben:

    Het koud hebben.

    Snel vermoeid zijn.

    Een droge en dikkere huid.

    Trage stoelgang (verstopping).

    Haaruitval.

    Gewichtstoename.

    Afname van je gehoor.

    Pijn en krampen in je spieren.

    Tintelingen in je vingers en handen.

    Ook kan de ziekte van Hashimoto psychische stoornissen veroorzaken.

Meestal gaat de functie van je schildklier zo langzaam achteruit, dat je er lange tijd niets van merkt.

De ziekte wordt behandeld door de hoeveelheid schildklierhormoon in je lichaam aan te vullen. De huisarts geeft je hiervoor medicijnen: schildklierhormoon pillen, zoals levothyroxine T4. Je zal nooit genezen van de ziekte, maar het kan wel zijn dat je na verloop van tijd een lagere dosis schildklierhormoon kan innemen.

Verder is het advies van de arts om minstens één keer per jaar je schildklierfunctie te laten controleren.

Anti-TPO

De test meet de hoeveelheid antistoffen tegen thyroperoxidase (TPO), een eiwit dat alleen in de schildklier voorkomt. Antistoffen tegen TPO zijn zogeheten autoantistoffen die zich richten op de schildklier.

Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen aan om ongewenste indringers of ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Soms gaat er iets mis waardoor antistoffen worden gemaakt tegen gezonde cellen, weefsel of organen in het lichaam. Het leidt tot zogeheten autoimmuunziekte waarbij onbedoeld beschadigingen en ontstekingen ontstaan van lichaamsweefsel en organen, zoals in dit geval de schildklier.

Antistoffen tegen TPO komen vaak voor bij mensen bij wie de schildklier te weinig schildklierhormoon (T4) produceert. De antistoffen kunnen echter ook voorkomen bij mensen bij wie de schildklier juist te veel schildklierhormoon produceert. En zelfs bij gezonde personen kunnen kleine hoeveelheden antistoffen tegen TPO voorkomen.

Licht verhoogde anti-TPO waarden komen voor bij patiënten met een autoimmuunziekte van de schildklier. De test is echter niet specifiek, want de anti-TPO waarde kan ook licht verhoogd zijn bij mensen die lijden aan andere auto-immuunziekten, zoals diabetes of reuma.

Sterk verhoogde anti-TPO waarden komen voor bij specifieke autoimmuunziekte van de schildklier zoals Hashimoto's schildklierontsteking en de ziekte van Graves.

In het algemeen geldt dat aanwezigheid van anti-TPO wijst op een mogelijke autoimmuunziekte van de schildklier. Hoe hoger de anti-TPO waarden, hoe groter de kans dat er daadwerkelijk een autoimmuunziekte van de schildklier is.

Anti-Tg-test

De anti-Tg-test meet de hoeveelheid antistoffen tegen thyreoglobuline (Tg), een eiwit dat in de schildklier wordt gemaakt. Aanwezigheid van Tg betekent aanwezigheid van schildklierweefsel. Bij veel schildklierziekten wordt anti-Tg gemaakt.

Als de schildklier verwijderd wordt, bijvoorbeeld na schildklierkanker, kan aan de hand van een Tg-bepaling bekeken worden of al het schildklierweefsel verwijderd is. Vaak wordt de test meerdere malen uitgevoerd om te controleren of de tumor definitief is verdwenen.

Meestal worden tegelijk met de Tg-bepaling ook antistoffen tegen Tg (anti-Tg) gemeten. Als er anti-Tg in het bloed zit, is de Tg-test niet betrouwbaar en daardoor niet geschikt om het effect van de behandeling van schildklierkanker te meten.

Wat betekent de uitslag?

Normaal:

Bij de meeste mensen is geen anti-Tg aanwezig.

Verhoogd:

Bij veel schildklierziekten ontstaat anti-Tg. Echter ook mensen zonder schildklierziekte kunnen verhoogde antistoffen tegen thyreoglobuline hebben.

Indien antistoffen tegen thyreoglobuline verhoogd zijn, kan de uitslag van de thyreoglobulinebepaling niet betrouwbaar zijn, doordat de antistoffen storen in de Tg test.

Thyreoglobuline is een sterk autoantigen. Ook in het bloed van gezonde personen zijn B-Lymphocyten met IgM-Antilichamen tegen thyreoglobuline aantoonbaar. In serum aantoonbare hoog-titerige IgG Antilichamen tegen Thyreoglobulin (TAK) zijn tezamen met TPO antilichamen een marker voor chronische autoimmuun thyreoditis type: Hashimoto.

Beschikbare consulten:

-Telefonisch consult HelloDoc  

Blogs:

https://info.bloedwaardentest.nl/ziekte-van-hashimo-maar-de-huisartsarts/

https://info.bloedwaardentest.nl/hashimoto-en-het-immuumsysteem/

https://info.bloedwaardentest.nl/praktijkvragen/stoppen-met-supplementen-voor-hashimoto-test/

Place comment