anti TG

Wat betekent anti TG?

De anti-Tg-test meet de hoeveelheid antistoffen tegen thyreoglobuline (Tg), een eiwit dat in de schildklier wordt gemaakt. Aanwezigheid van Tg betekent aanwezigheid van schildklierweefsel. Bij veel schildklierziekten wordt anti-Tg gemaakt.

Als de schildklier verwijderd wordt, bijvoorbeeld na schildklierkanker, kan aan de hand van een Tg-bepaling bekeken worden of al het schildklierweefsel verwijderd is. Vaak wordt de test meerdere malen uitgevoerd om te controleren of de tumor definitief is verdwenen.

Meestal worden tegelijk met de Tg-bepaling ook antistoffen tegen Tg (anti-Tg) gemeten. Als er anti-Tg in het bloed zit, is de Tg-test niet betrouwbaar en daardoor niet geschikt om het effect van de behandeling van schildklierkanker te meten.

Wat betekent de uitslag?

Normaal:

Bij de meeste mensen is geen anti-Tg aanwezig.

Verhoogd:

Bij veel schildklierziekten ontstaat anti-Tg. Echter ook mensen zonder schildklierziekte kunnen verhoogde antistoffen tegen thyreoglobuline hebben.

Indien antistoffen tegen thyreoglobuline verhoogd zijn, kan de uitslag van de thyreoglobulinebepaling niet betrouwbaar zijn, doordat de antistoffen storen in de Tg test.

Thyreoglobuline is een sterk autoantigen. Ook in het bloed van gezonde personen zijn B-Lymphocyten met IgM-Antilichamen tegen thyreoglobuline aantoonbaar. In serum aantoonbare hoog-titerige IgG Antilichamen tegen Thyreoglobulin (TAK) zijn tezamen met TPO antilichamen een marker voor chronische autoimmuun thyreoditis type: Hashimoto.
 

Wat is de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto (hashimoto-thyroiditis) is een chronische ontsteking van de schildklier, waarbij je schildklier te traag (hypothyroïdie) of soms helemaal niet meer werkt. Hierdoor maakt je lichaam te weinig of helemaal geen schildklierhormoon aan.

De schildklier bevindt zich aan de voorkant van je hals, direct boven het kuiltje in je hals. Je schildklier maakt schildklierhormonen aan en geeft die af aan het bloed. Via het bloed worden die hormonen vervoerd naar al je cellen en organen. Deze hormonen geven je cellen en organen genoeg energie om goed hun werk te kunnen doen.

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat je afweersysteem je eigen cellen (lichaamseigen cellen) aanvalt. In dit geval worden je schildkliercellen aangevallen, waardoor er een chronische ontsteking in je schildklier ontstaat. Hierdoor gaan deze cellen kapot, gaat je schildklier geleidelijk langzamer werken en wordt er steeds minder schildklierhormoon aangemaakt. Dit proces verloopt langzaam, waardoor je langzaam steeds meer klachten krijgt.

Het is niet duidelijk waarom het afweersysteem zich tegen je schildkliercellen richt. Wel is bekend dat het vaker voorkomt bij mensen met een bepaalde erfelijke aanleg en andere auto-immuunziekten in de familie. De ziekte komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

Door het tekort aan schildklierhormoon, werken een aantal processen in je lichaam wat trager. Hierdoor kun je de volgende klachten hebben:

  1. Het koud hebben.
  2. Snel vermoeid zijn.
  3. Een droge en dikkere huid.
  4. Trage stoelgang (verstopping).
  5. Haaruitval.
  6. Gewichtstoename.
  7. Afname van je gehoor.
  8. Pijn en krampen in je spieren.
  9. Tintelingen in je vingers en handen.
  10. Ook kan de ziekte van Hashimoto psychische stoornissen veroorzaken.

Meestal gaat de functie van je schildklier zo langzaam achteruit, dat je er lange tijd niets van merkt.

De ziekte wordt behandeld door de hoeveelheid schildklierhormoon in je lichaam aan te vullen. De huisarts geeft je hiervoor medicijnen: schildklierhormoon pillen, zoals levothyroxine T4. Je zal nooit genezen van de ziekte, maar het kan wel zijn dat je na verloop van tijd een lagere dosis schildklierhormoon kan innemen.

Verder is het advies van de arts om minstens één keer per jaar je schildklierfunctie te laten controleren.

Relevantie nabepaling: Voor een goed uitgangspunt is het van belang om ook de standaardschildklierwaarden van dit moment in kaart te brengen met deze test: 

Auto-immuunziekten komen vaak in combinatie voor, het is zinvol om te kijken naar andere auto-immuunziekten of vitamine tekorten.

Voor een consult over je schilklier kun je een arts raadplegen of als je huisarts al bekend is met de ziekte kun je coaching boeken bij een schildklier ervaringsdeskundige

Beschikbare consulten:

-Telefonisch consult HelloDoc  

Place comment