Leptine

Wat betekent de uitslag van Leptine?

Leptine wordt geproduceerd in vet van adipocyten als een van de adipokinines.

Door zijn effecten in het centraal zenuw stelsel leidt het tot een remming van de eetlust en dus van de voedselinname en uiteindelijk tot een onderdrukking van de gewichtstoename. Volgens studies is leptine ook betrokken bij andere functies zoals vruchtbaarheid, het immuunsysteem, botmetabolisme en angiogenese.

Permanent verhoogde leptinespiegels bij obese patiënten kunnen worden gezien als een teken van leptineresistentie. Hier kan leptine de eetlust niet centraal genoeg reguleren.
Een therapeutisch voordeel van leptine is aangetoond bij obesitas en type 2 diabetes mellitus. Bij zwaarlijvige kinderen met hyperfagie werd een significante afname van lichaamsgewicht en voedselinname gevonden. Deze kinderen hadden een genetisch bepaalde leptinedeficiëntie.
Bovendien is het duidelijke effect van leptine bij patiënten met ernstige lipatrofe diabetes mellitus bekend. Een studie toonde aan dat de toediening van alleen leptine leidt tot een drastische vermindering van de insulineresistentie bij deze speciale vorm van diabetes mellitus.

Dit hormoon werd oorspronkelijk gezien als een "hongerhormoon". Hoe meer leptine er in het bloed circuleert, hoe meer verzadigd men zich voelt. Het hormoon wordt hoofdzakelijk afgescheiden door wit vetweefsel, maar recent is ook gebleken dat er in andere delen van het lichaam productie plaatsvindt. Van leptine zijn inmiddels vele functies beschreven, onder meer energieregulerende effecten en het is ook betrokken bij ontstekingsreacties.

Normaal gesproken hebben mensen met overgewicht al meer leptine, maar corona zorgt ervoor dat er nog meer in je bloed zit, ontdekte Van der Voort. Het belangrijkste effect van leptine is dat je minder hongergevoel krijgt, maar het heeft ook nog een aantal bijeffecten, waaronder trombose. "En dat is ook wat we zien bij onze patiënten op de intensive care. Dat er meer trombose is in de aderen, maar ook in de slagaderen."

Het verband moet nog worden aangetoond, maar volgens Van der Voort zijn er allerlei aanwijzingen dat leptine een belangrijke rol speelt in het ziekteverloop van corona. Dan is de volgende vraag: is hier iets aan te doen? Dat wil Van der Voort nu onderzoeken.

Bij te hoge waarden van Leptine zien we:

  • ontstekingen
  • minder reukvermogen
  • vertraagde maagontlediging
  • Disbalans ACE2 en AT2 receptoren

    Beschikbare consulten:
    -Telefonisch consult HelloDoc
Place comment