DHEA

Wat betekent DHEA?

Dehydroepiandrosteron, of DHEA, is een hormoon dat uw lichaam op aanvraag omzet in andere hormonen. Beide geslachten produceren van nature dit hormoon en de DHEA niveaus in uw lichaam dalen meestal met de leeftijd. DHEA niveaus in uw lichaam kennen meestal een piek rond 25 jarige leeftijd en daalt dan geleidelijk naarmate je ouder wordt. 

Wat is het verschil tussen DHEA en DHEAS?

Het verschil tussen DHEA en DHEAS is, dat een extra sulfaat molecuul verbonden. DHEAS is een steroïde androgeen aanwezig bij  zowel mannen als vrouwen. Uw lichaam kan DHEAS omzetten in DHEA met een enzym genaamd steroïde sulfatase. Uw lichaam kan ook dit proces ook omkeren. En DHEA omzetten in  DHEAS. DHEA wordt aangemaakt in de eierstokken, testes en de bijnieren.

Dehydroandrosteron DHEA

  1. Endocrinologie vertilieit
  2. Indicatie Hirsutismus/virilisierung bei der Frau,
  3. Bij verdenking van androgen-bedingte Ovariainsuffizienz,
  4. NNR-Tumoren, Adrenogenitales Syndrom
  5. Klassifikation: EDMA 12 05 01 02 00
  6. Methode: RIA

Referentiewaarden:       

Bij vrouwen

  1. 10 - 19 jaar: 0,3 - 7,0 µg/l
  2. 19 - 30 jaar: 1,63 - 13,59 µg/l
  3. 30 - 40 jaar: 1,39 - 8,19 µg/l
  4. 40 - 50 jaar: 1,62 - 6,02 µg/l
  5. >50 jaar: 0,48 - 2,98 µg/l

Bij mannen:

  1. 10 - 20 jaar: 0,3 - 7,0 µg/l
  2. 20 - 30 jaar: 2,58 - 15,19 µg/l
  3. 30 - 40 jaar: 2,17 - 11,75 µg/l
  4. 40 - 50 jaar: 1,87 - 10,96 µg/l
  5. >50 jaar: 1,30 - 7,72 µg/l

DHEA is verhoogd bij  overbeharing en  vermannelijking bij vrouwen, PCOS, androgeen-producerende adrenale tumoren, congenitale adrenale hyperplasie (storing van de hormoonproductie in de bijnieren, Cushing syndroom ( chronisch hoog cortisol niveau)

DHEA is verlaagd bij  bijnierinsufficiëntie.

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS komt voor bij vijf tot tien procent van alle vrouwen. 

Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. Bij PCOS kan er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert. Daarnaast kunnen overbeharing, acné en overgewicht ook symptomen zijn van PCOS.  

 

Oorzaak van PCOS

Hoe PCOS ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk is er niet maar één oorzaak en zijn er meerdere hormonen betrokken bij PCOS. Vaak is er een verhoogde waarde van de hormonen LH, testosteron en insuline bij PCOS en een verlaagde waarde van het hormoon FSH.

Een deel van de oorzaak van PCOS is erfelijk, in sommige families komt het vaker voor dan in andere. Daarnaast speelt ook overgewicht een rol. Mensen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen PCOS als er sprake is van overgewicht. 

 

Symptomen van PCOS 

Er is mogelijk sprake van PCOS als je minstens twee van de onderstaande symptomen hebt:

geen of onregelmatige menstruatie;

teveel mannelijk hormoon in je lichaam;

veel kleine eiblaasjes (follikels) in de eierstokken (wordt met een echo vastgesteld).

De belangrijkste korte termijn gevolgen van PCOS zijn overbeharing, acné en verminderde vruchtbaarheid. Op de lange termijn kan PCOS voor de volgende gezondheidsproblemen zorgen: suikerziekte (diabetes mellitus type II), hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en baarmoederslijmvlieskanker. Meestal treden deze problemen pas na de overgang op. Veel van deze problemen hangen samen met overgewicht en een verminderde gevoeligheid voor insuline. Als deze problemen vroegtijdig vastgesteld en behandeld worden, zullen de gevolgen op de lange termijn verminderen. 

Diagnose van PCOS

Door middel van een bloedonderzoek en een echoscopie kan worden vastgesteld of je PCOS hebt. Door middel van het bloedonderzoek worden de waarden van de hormonen bekeken en met de echoscopie wordt gekeken of er eiblaasjes te vinden zijn op je eierstokken.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, huisarts

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/pcos/item41739


Beschikbare consulten:

-Telefonisch consult HelloDoc  

Relevante blogs:

https://info.bloedwaardentest.nl/praktijkvragen/wat-kun-je-doen-bij-een-te-hoge-dhea/

Place comment