Nikkelallergie

Wat betekent de uitslag van Nikkelallergie?

Bloedtest om te onderzoek of er sprake is van een nikkel allergie.

Specifieke IgE (rast) op Beroepsmatige Allergenen nikkel wil zeggen dat er onderzoek heeft plaatsgevonden naar de allergenen tegen nikkel 

Ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking is allergisch voor metalen, met name voor een van de metalen, nikkel, chroom, kobalt, palladium en soms titanium. Allergie komt bij vrouwen driemaal zo veel voor als bij mannen. Het percentage ernstige gevallen van allergische reacties voor metalen implantaten is circa 1 op 1000 patiënten. Bekende metaalallergieën betreffen nikkel-, chroom- en kobaltallergie. We onderscheiden naast allergische reacties ook niet-allergene reacties. De klachten bij allergische en niet-allergische reacties lijken op elkaar. Niet-allergische stoffen veroorzaken zogenaamd irritatie-eczeem omdat de stoffen agressief zijn en de huid aantasten. In beginsel kan iedereen irritatie-eczeem krijgen, men hoeft er niet allergisch voor te zijn en dat maakt de diagnose soms moeilijk.

Nikkelallergie is in beeld te brengen door het aanvragen van de Allergie nikkelsulfaat (de K628 ) test uit serum.

Medische implanten bestaan uit lichaamsvreemd materiaal. Hierdoor is het mogelijk dat er allergische reacties ontstaan, zowel door beschadiging tijdens het inbrengen als door mechanische belasting. De allergische reactie kan komen door kunststoffen, geurstoffen, lijmen en diverse metalen. Daarom is het belangrijk dat voordat allergologisch onderzoek plaats kan vinden, bekend is uit welke materialen een implantaat bestaat. De meeste allergische reacties worden gevonden op nikkel, palladium, amalgaam en titanium voor tandheelkundige materialen en op nikkel, chromium, kobalt, palladium en soms titanium in orthopedische implantaten. De meeste  allergieën  zij voor voor nikkel, chromium en kobalt voor (samen rond de 20%).

Toch komt een allergische reactie op tandheelkundige en orthopedische metalen maar heel zelden voor. Mensen met een overgevoeligheid voor metalen hebben wel een hoger risico op het ontwikkelen van een metaalallergie van hun implantaat.

Als u allergisch bent voor nikkel, kan dat het immuunsysteem de  normale gezonde weefsels en organen van het lichaam beschadigen.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment