Coeliakie glutenallergie IgA en IgG

Wat betekent Coeliakie glutenallergie IgA en IgG?

De Coeliakie-test bestaat uit een reeks tests die kunnen helpen bij de diagnose van coeliakie en andere gluten-gevoelige ziekten. De tests kijken naar antistoffen  in het lichaam als deel van de immuunrespons tegen eiwitten (gluten en gliadine) die worden gevonden in tarwe, rogge en gerst. Deze auto-antilichamen veroorzaken ontstekingen van de ingewanden en schade aan het slijmvlies van de darmwand. Dit leidt tot symptomen van tekorten aan voedingsstoffen en malabsorptie (diarree, zwakte, gewichtsverlies, buikpijn, vermoeidheid, zweertjes, bloedingsneiging, bot- en gewrichtspijn, bloedarmoede). Bij volwassenen kan hierdoor ook depressie en prikkelbaarheid optreden. In het verleden was de enige manier om de  diagnose coeliakie vast te stellen een  biopsie uit de dunne darm. Hoewel dit onderzoek nog steeds beschouwd als de standaard voor ziektedetectie, heeft de  beschikbaarheid van bloedonderzoek het aantal benodigde biopsieën sterk verminderd.

Anti-transglutaminase IgA en IgG        

Synoniem(en) Weefsel Transglutaminase IgA, tTG IgA, anti-transglutaminase IgA en IgG

De test bepaalt of in het bloed antistoffen tegen Tissue Transglutaminase (anti-TTG) type IgA  en IgG aanwezig zijn. Anti-TTG is een antistof tegen een specifiek eiwit (tissue transglutaminase) dat in de darm betrokken is bij afbraak en opname van voedingsstoffen. Als anti-TTG wordt aangetoond, wijst dat meestal op overgevoeligheid voor gluten (Coeliakie).

Wanneer iemand Coeliakie heeft, betekent dit dat het lichaam bepaalde eiwitten (gluten) die aanwezig zijn in de meeste graansoorten (zoals tarwe, haver, rogge en gerst, spelt of kamut) niet verdraagt. Daarbij worden vaak antistoffen aangetroffen tegen het enzym 'tissue transglutaminase'. Coeliakie is een zogeheten autoimmuunziekte, omdat het afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen lichaamseigen eiwitten of cellen, in dit geval tegen tissue transglutaminase in de darmwand.

Door de aanwezigheid van deze autoantistoffen raakt de darmwand ontstoken na het eten van gluten. Als de darmen ontstoken zijn wordt het voedsel slecht opgenomen. Hierdoor zal een groot deel van de voedingsstoffen weer met de ontlasting worden uitgescheiden. De belangrijkste klachten bij coeliakie zijn diarree, verstopping, slecht groeien, vermoeidheid en humeurigheid. Ook komt men op den duur ijzer en vitamines tekort.

Bij gezonde mensen is in het bloed geen anti-TTG aanwezig.

Negatief:

Als in het bloed geen anti-TTG wordt aangetoond, is de kans op Coeliakie klein.

Positief:

Als in het bloed anti-TTG wordt aangetoond, is de kans op coeliakie groot. Op basis van onderzoek van een darmbiopt (stukje darmweefsel) kan de diagnose met zekerheid worden vastgesteld.

IgA methode Turb.

IgA wordt in deze test gemeten om IgA defientie uit te sluiten.

 Als deze uitslag verhoogd is geeft het lichaam een reactie op iets, wat meer IgA oplevert. Wat valt dan nog niet te zeggen zeggen. Het totaal IgA is een heel aspecifieke parameter en wordt hier alleen meegenomen ter uitsluiting van IgA deficiëntie.

(Bij IgA-deficiëntie zitten er te weinig of geen IgA antistoffen in het bloed. IgA antistof heeft als taak de binnenkant van de neus, de mond, de keel, de longen, het maag-darmkanaal en de geslachtsorganen te beschermen tegen ziekteverwekkers.  Door IgA-deficiëntie kun je verschillende problemen krijgen, maar dat verschilt per persoon. Sommigen hebben geen klachten. Anderen krijgen makkelijker ontstekingen, bijvoorbeeld in de oren, longen en darmen. Of mensen met IgA-deficiëntie krijgen sneller een allergie. Verder komen bij IgA-deficiëntie soms ook andere aandoeningen voor, zoals CVID of coeliakie.)

Place comment