FX5 voedselallergie phadiatop

Wat betekent de uitslag van FX5?

In deze screening wordt de voedselmix (FX5)  uitgevoerd bestaande uit:
eiwit, melkeiwit, kabeljauw, tarwemeel, pinda, soja

  • Als uw uitslag lager is dan  0.35 kU/L is allergie niet aantoonbaar.
  • Als uw uitslag groter is dan  0.35 kU/L is voedselallergie wel vastgesteld en zal doorgetest worden op welke stof dit gaat.

Voedselallergie
Bij verdenking op een voedsel allergie wordt een zorgvuldige anamnese meestal gevolgd door een allergie test in het laboratorium. In het laboratorium wordt specifiek IgE (sIgE) bepaald tegen het allergeen waar de patiënt (vermoedelijk) allergisch voor is. Als het na het afnemen van de anamnese niet meteen duidelijk is voor welk voedingsmiddel een patiënt allergisch is kan er de aanvraag voedselmix gebruikt worden om dit te onderzoeken. Hiermee wordt getest op de volgende allergenen: koemelk, kippeneiwit, soja, tarwe, pinda en vis (kabeljauw). De eerste 5 zijn allergenen die de oorzaak zijn van veel voorkomende voedsel allergieën in Nederland, een allergie tegen vis wordt niet vaak gevonden maar zit in de screening om een allergie hiertegen uit te sluiten.

Notenmengsels

  • notenmengsel 1 (FX1):
         (pinda, hazelnoot, paranoot, amandel, cocosnoot)
  • notenmengsel (fx22):
         (pecannoot, cashewnoot, pistachenoot, walnoot)

Allergie-scans vs. Voedingsintolerantie
Sommige allergieën aan voedingsmiddelen veroorzaken uitgesproken reacties (oedeem van de mond en tong, soms anafylactische shock met mogelijk dodelijke afloop). Deze 'klassieke' allergie is op te sporen door IgE-antilichamen tegen bepaalde voedingsmiddelen te testen. De symptomen komen snel op en zijn duidelijk, dit vergemakkelijkt het weglaten van bepaalde stoffen uit het dieet door 'trial & error'. Voedingsintolerantie daarentegen, is veel moeilijker om klinisch vast te stellen, omdat de symptomen minder uitgesproken zijn en vaak veel minder specifiek. Met de Imuprotest bestaat om op accurate, repliceerbare wijze metingen te doen,   hierdoor kan voedselovergevoeligheid worden vastgesteld. Deze onderzoeksmethode heeft mede bijgedragen aan gevonden correlaties tussen eetgewoonten, ontstekingsreacties en aandoeningen zoals migraine, artritis, atopisch eczeem en obesitas.

Beschikbare consulten:
-Telefonisch consult HelloDoc

Place comment